Ovenbak

Die Nederlands klinkende woorden in het Afrikaans blijven grappig. Zo is de naam van de deelgemeente van Kaapstad waar wij verblijven ‘Ovenbak’. Het ligt aan de Atlantische Oceaan en een anderhalf uur met de wagen van Kaap de Goede Hoop. Dat wordt onze daguitstap van vandaag.

Gisteren was het slecht weer (koud en regen) en we hadden er niet veel zin in. Na een lekkere lunch bij een Indisch restaurant (Raj), waar ik trouwens een super krab curry gegeten heb, besloten we op onze kamer wat te kaarten. ‘s Avonds was het nog steeds aan het regenen en bestelden we pizza, keurig geleverd dankzij Uber Eats.

Ondertussen zijn we ook al een beetje gewoon aan de ‘powershedding’. Er is een tekort aan elektriciteit en daarom sluiten zo zo’n 5 uren per dag bepaalde gemeentes af van het net. Waar ze bij ons al jaren van spreken, is hier dus gewoon dagelijkse realiteit. In onze hotels hebben we daar niet zo heel veel last van. Ze hebben allemaal een eigen generator, maar de zware verbruikers zoals airco/verwarming gaan dan wel uit. Licht, internet en zo blijven meestal wel gewoon werken. In onze B&B (Ocean View House) gaat de verwarming en alle stopcontacten uit. Modern als ze zijn, is er een app om te zien wanneer bij jou de stroom uit gaat. Terwijl ik dit zit te typen gaat hier boven mij de airco net aan… Ik denk dat de situatie in de townships net iets anders is.

Er is nog iets grappigs aan onze B&B. De badkamers hebben een glazen vloer, waaronder zeebeesten tentoongesteld zijn. Het doet een beetje vreemd aan om daarover te stappen. En het toilet staat in de douche :-).