Franschhoek

Franschhoek is samen met Stellenbosch (een dorpje verder) één van de meest gekende wijndorpen in Zuid Afrika. Het is, naar Zuid Afrikaanse normen, heel proper. En het is vol van boetiekjes en bistro’s/restaurants. Onze B&B (Macaron House) bleek een Belgische eigenaar te hebben, namelijk de familie ‘De Buck’ van ‘De Buck reizen’. De mevrouw die de uitbating voor hen doet, had voordien 22 jaar gewerkt als bankdirecteur, en was nu overgestapt naar deze branche. Super mooi verzorgd en vrij modern.

Ze raadde ons voor onze eerste avond een bistro op wandelafstand aan: ‘The French Connection’. Toen we haar vroegen of we ‘s avonds alleen veilig op straat konden lopen vertelde ze ons dat Franschhoek ‘probably the safest town in South Africa’ was. Dat kon ook niet anders, want op de hoek van bijna elke straat stond een nachtwaker van één of andere B&B en/of restaurant.

Na een super lekker ontbijt (met echt supere broden) stond een tour met the Wine Bus/Tram op het programma. We hebben wel aan onie moeten duidelijk maken dat een tram zo’n ding was met sporen, en een bus zo’n ding met wielen. Maar eerlijkheid gebied me om mede te delen dat dit al na het nuttigen van enkele wijnen was.

The Winetram stopte elke tien minuten aan een ander wijnhuis, waar je dan 1 uur (of 2 uren) de tijd had om een degustatie te doen of het wijndomein gewoon te bezoeken.

Deze wijnhuizen bezochten we:

  • Bij Atlas Swift deden we een ‘Chardonnay’ degustatie met vijf verschillende wijnen (om 10u ‘s morgens). Deze wijnen hadden supermooie labels, gemaakt door een Oekraïnse kunstenares die nu in Franschhoek woont. Verder beschikten de eigenaars van dit wijnhuis over een collectie oude wagens, die we konden gaan bekijken.
  • Daarna bracht onze bus ons naar ‘Mont Rochelle‘, wat het wijnhuis van Sir Richard Branson blijkt te zijn. In dit schitterende domein pairden we onze wijnen met een ‘Cheese and charcutterie platter’, mega lekkere BBQ ribbetjes met een super chili mayo en reepjes steak met truffel en parmezaan. Om jullie een idee te geven van de prijs: we betaalden voor deze heerlijkheden in één van dé tophuizen R1100. Dat is omgerekend in euro zo’n €55 voor ons viertjes. De degustatie was er eentje van drie wijnen.
  • De volgende stop die we besloten te nemen was ‘La Bri’. Daar bediende een supervriendelijke Zuid Afrikaanse ons. Ze had van die kaakjes om ‘koetchie koetchie’ te doen. Hier deden de dames een ‘wine & chocolate’ pairing, terwijl de heren kozen voor het ‘wine & biltong’ arrangement. Biltong is de ZA versie van ‘Beef Jerky’, maar wordt gewoon gedroogd en niet op lage temp gerookt. Daar raakten we in gesprek met een familie ZA (die we ook al in La Rochelle zagen) en waarvan er een paar al behoorlijk ‘canaar’ waren. Het waren een familie ZA die allemaal in het buitenland werkten (de meeste in China) en die elkaar in 4 jaar niet meer gezien waren en nu met vakantie waren in hun thuisland.
  • Het laatste wijnhuis dat we bezochten was ‘La Grande Provence’. Daar namen we alle vier de ‘wine & nougat’ tasting die bestond uit 4 wijnen met telkens een andere nougat. Dit wijnhuis, waar we met een tractor van de tram naar de degustatie ruimte gebracht werden, had in zijn tuin enkele indrukwekkende beelden staan.

We hadden bewust maar wat hapjes gegeten, want diezelfde avond hadden we op voorhand gereserveerd bij ‘Epice’ for some fine dining…

Maar eerst gingen we nog even shoppen in de stalletjes aan de kerk. Bart kocht er houten beeldjes van ‘The Big 5’. De verkoper was een beetje boos omdat Bart zo veel wou afdingen en zei tegen ons: ‘het is een gierigaard en ik zie nochtans dat hij veel geld heeft’.