Luie zondag en… wijnen (te roepen als Martien Meiland)!

Na een luie en vooral hete zondag besloten we maandag de ‘Perigord Pourpre’ op te zoeken. Wij zitten vlakbij Sarlat, waar het landschap overwegend bestaat uit weelderige natuur en veel bossen.

In de Périgard Pourpre (op het kaartje het donkerrode gedeelte) domineren de wijnvelden en de landbouw. We reden dan ook naar Bergerac en Monbazillac. We hadden op het internet een Belgische mevrouw gevonden die (wat we later vernomen) een Brusselse boekhoudster geweest was die op een bepaald moment besloten heeft haar wijnpassie te concretiseren door in Monbazillac een eigen wijngaard te beginnen.

In haar Chateau du Haut Pézaud doet ze tevens ook nog aperitiefwandelingen met uitleg doorheen haar wijngaard (wat wij deden), doet ze wijnevents en heeft ze enkele standplaatsen voor kampers. We leerden er veel bij hoe de bio wijnboeren insecten en ander onheil bevechten met o.a. koper en zwavel. Verder planten zij andere gewassen tussen de wijnstokken om de bodem te beschermen en de groei van de wijnstokken te regelen. En ze plaatsen nestkastjes voor vleermuizen om tijdens de nacht op jacht te gaan op een aantal vlinders die met graagte eitjes leggen in de druiven.

Een uitgebreide lunch voor €16,5 per persoon in ‘Restaurant Le Tuquet’ (soep, charcuterieschotel, kalfsstoofpot, kaas en dessert) gaf ons daarna de kracht voor onze volgende bestemming. Dus reden we door naar een vriendelijke en praatgrage wijnboer bij ‘Clos de Castelau’, waar Caro vorig jaar als eens geweest was en wiens wijn Bart nogal wist te bekoren. Ook daar hebben we zijn heerlijkheden geproefd en gekocht.

Omdat we dan toch al over halfweg waren, reden we dan door naar Saint-Emilion in de Gironde. Daar hadden de ouders van Bart recent een huis gehuurd en zij wezen er ons op dat Saint-Emilion een zeer mooi stadje is. Helaas zat het weer niet echt mee en begon het na een korte wandeling doorheen het centrum nogal te regenen.

Dankzij een gemist afslagske van Bart (alshoewel hij beweerd dat het de schuld van zatte Frank was) kregen we nog een prachtig ritje langsheen Pomerol en Lalande Pomeral als afsluiter. By the way: zatte Frank is de genderneutrale smurfenstem van de GPS in onzez Lynk&Co, en niet Bart of ikzelf!