Madurai – Tanjore

Gisteren zijn we vanuit Madurai doorgereden naar Tanjore. Zo’n goede 5 uren. De maximum snelheid ligt hier op 80km per uur, dus echt snel gaat het niet. Veel sneller kan het ook niet, want alle verkeer gaat rt ktis kras door elkaar (brommers, tuk-tuk’s, gewone wagens, grote vrachtwagens, voetgangers, een enkele fietser, geiten, koeien. Gisteren zijn we zelf een paard alleen tegengekomen op de weg.

De Hindoes hebben een aantal tempels (een 5 tal) die ze een keer in hun even moeten bezoeken. De Minakshi tempel in Madurai is daar één van. Deze stad, van zo’n 1,3 miljoen inwoners krijgt dan ook jaarlijks 4-5 miljoen bedevaarders te verwerken.

Dit heel grote tempelcomplex dat zo’n 33.000 beelden telt bestaat uit twee grote delen. De kleine tempel is gewijd aan Minakshi (Parvati, vrouw van Shiva) en is alleen voor vrouwen toegankelijk. De grote tempel is gewijd aan Shiva en is alleen voor mannen toegankelijk. Het heeft 5 reuze inkomtorens, die bezaaid zijn met kleurrijke beelden.

De kamers in ons Madurai Heritage hotel waren er immens groot. Afzonderlijke villa’s in een mooi onderhouden tuin. Je kon er met zo’n twaalf mensen samen onder de douche (wat we voor alle duidelijkheid niet gedaan hebben).

We zijn de volgende dag dan doorgereden naar Tanjavur, waar er alweer een tempel op het programma stond. Het was snel duidelijk dat we het ‘natuur’ gedeelte van onze reis achter ons gelaten hadden. En ook het frisse gedeelte. Want het binnenland van Tamil Nadur is heet (gisteren zo’n 42°) en zeer vochtig.

De Brihadisvara tempel was een compleet andere tempel dan de voorgaande. Deze tempel is Unesco werelderfgoed en werd gebouwd in de tiende eeuw.

Deze site is niet zo groot en uitgestrekt als de vorige tempel, maar wat een mooie beeldhouwwerken zijn er te zien!

‘s Avonds hebben we zelfs nog een beetje van het zwembad van ons ‘Paradise Resort’ kunnen genieten, en werden daarna zelfs vergezeld van onze twee gidsen. ‘s Avonds hebben we in het restaurant van het hotel nog een goed gesprek gehad met Gudu en Vipin over het familiale leven in India, hoe hun huwelijken geregeld worden en hun trouwfeesten waar ze (als normale familie) persoonlijk zo’n 1000-1500 mensen op moeten uitnodigen. Misschien morgen meer daarover…