Cochin

Toen ik voor de tweehonderdste keer op het toilet zat in de voorbije drie dagen, liet ik de langste scheet in mijn bestaan. Of toch zover ik me kan herinneren. Ik schat dat ze zo’n zeven seconden duurde. We zijn ondertussen gewoon aan de toiletten die altijd verschrikkelijk nat liggen omdat iedereen gretig gebruik maakt van het hoge druk sproeiertje die steevast naast de pot hangt. Tenminste waar er een gewoon toilet is. Mijn uitdaging is altijd: “hoe hou ik mijn short droog wanneer het toilet lijkt alsof het er een uur aan het regenen was”. In sommige gevallen mag je zelfs van geluk spreken dat er een deur aan je toilet is (zoals op het treinstation), alhoewel er volgens de vrouwen ook drie toiletten waren mét deur. Ik ben er niet geweest (ook niet bij de mannen)…

Kochi is een stad die eerst in handen viel van de Portugezen (Vasco Da Gama), daarna zo’n 150 later van de Nederlanders en nog daarna van de Britten. Dit vooral voor export van kruiden. Deze stad voelt dan ook (toch de oude stad waarin ons hotel lag) zeer koloniaal aan. Met zijn statige herenhuizen en de vele katholieke kerken. Er zijn zelfs veel inwoners van deze stad die een Portugese, Nederlandse of Engelse naam dragen. De staat Kerala telt zo’n 33.000.000 inwoners. Er zijn zo’n 56% Hindu’s (wat zeer laag is), 24% is Moslim en 19% zijn Christenen.

Vandaag heeft het bijna de hele dag geregend. De temperatuur was te doen (zo’n 28°) maar ‘s morgens was het enorm vochtig. Je had niet het gevoel dat je warm het, maar het zweet regende je af.

We bezochten er de oudste (en nog actieve) katholieke kerk van India (met daarin het graf waarin Vasco Da Gamma 14 jaar gelegen heeft), het Nederlands paleis met heel mooie muurschilderingen van Hindu Goden taferelen en de oudste nog actieve Joodse synagoge.

Mattancherry paleis muurschilderingen

We bezochten er ook nog de Chinese vissers.

‘s Avonds gingen we naar een Kathakali dansshow. De uitvoeringen duurden vroeger meestal zo’n 12 uren. Gelukkig kregen wij een ingekorte versie van zo’n 20 minuten, met eerst nog een heleboel uitleg van de belangrijkste bewegingen. Via deze link kunnen jullie even meegenieten.